Podstawy angielskiego: 10 słówek, które przydadzą Ci się w angielskiej restauracji

Śniadanie, drugie śniadanie, obiad, kolacja, kawa i ciasto, po pracy drink lub coś szybkiego do przegryzienia. Istnieje wiele powodów, dlaczego iść jeść do restauracji. Aby uprościć Ci pobyt w restauracji, oferujemy Ci kilka angielskich słów i wyrażeń, które będziesz słyszeć podczas jedzenia. Smacznego!

RESERVATION (REZERWACJA)

Abyś był pewny, że po przyjściu do restauracji usiądziesz, dobrze jest zrobić rezerwację. Najlepszy sposób, jak to zrobić, to rozmowa przez telefon. Kiedy będziesz dzwonić do restauracji powiesz: I would like to reserve a table for [liczba osób] on [ data ] under [ na nazwisko ]. Podając nazwisko, umożliwiasz osobom, które zaprosiłeś, znalezienie zarezerwowanego stołu w przypadku, gdy przyjdą do restauracji wcześniej.

ORDER (ZAMÓWIENIE)

Do przyszedłeś jeść i pić, prawda? Oczywiście! W takim razie to jest Twoje zamówienie. Rzeczy, które wybrałeś z menu. Słówko ORDER jest to rzeczownik w użyciu – Your order is ready (Twoje zamówienie jest gotowe) i może być również czasownikiem, kiedy skonstatujesz – We ordered soup (Zamówiliśmy zupę).

SERVER (KELNER)

Kelner to osoba, która przyjmuje zamówienia, przynosi Ci jedzenie i zajmuje się Tobą podczas pobytu w restauracji. W Wielkiej Brytanii oraz w innych krajach anglojęzycznych nazywa się ich także słowem WAITERS (KELNERZY). Ludzie ci podejdą do Twojego stolika w restauracji kilka razy, aby przyjąć zamówienie, przynieść jedzenie, dopełnić kieliszek, zabrać puste talerze i upewnić się, że wszystko jest tak, jak ma być.

BYO

Tego słowa nasz tłumacz on line by nie przetłumaczył. BYO to skrót od “bring your own (przyniosłem swoje własne)”. W niektórych restauracjach pozwolą Ci pić swoje własne wino, zamiast zamawiania z ich menu. BYO to skrót, jak w menu identyfikuje się tę możliwość. Jeżeli przyniesiesz swoje własne wino, kelner je otworzy, jeżeli trzeba, schłodzi je i zaserwuje. Później zapłacisz kilka dolarów jakiegoś napiwku za każdą osobę, która z Tobą piła.

STARTER (PRZYSTAWKA)

Przystawką wszystko się zaczyna. To są małe dania, które przyniesie Ci kelner jeszcze przed głównym daniem. Jest normalne, że goście dania te smakują. Przystawki się różnią w zależności od restauracji. Mogą to być różne rolki, pieczywa, ostrygi, ser.

MAIN COURSE (GŁÓWNE DANIE)

Teraz jest czas na Twoje główne danie (czasem w skrócie nazywane “MAIN”). Każdy zazwyczaj zamawia swoje własne główne danie. Jeżeli jesz z przyjaciółmi lub w chińskiej restauracji, możecie te dania między sobą dzielić.

DEZERT (DESER)

Po dobrym jedzeniu w żołądku zawsze znajdzie się miejsce na coś słodkiego. Spróbuj ciasta, sernika lub lodów. Kawa, herbata lub wina deserowe są odpowiednią kombinacją do deserów.

CHECK (RACHUNEK)

Jeżeli zjadłeś, nastał odpowiedni czas na poproszenie o rachunek. Aby to zrobić, nawiąż z kelnerem kontakt wzrokowy, uśmiechnij się do niego lub pokaż mu, aby podszedł do Twojego stolika.

TIP (NAPIWEK)

Kiedy masz przed sobą rachunek, należy go zapłacić. Jeżeli jadłeś w USA, napiwek waha się na poziomie 25%. W innych krajach takich jak Australia zostawiasz napiwek tylko wtedy, jeśli chcesz. To dlatego, że obsługa dostaje wyższe stawki godzinowe, więc nie opierają się na napiwkach.

IT’S MY TREAT (TERAZ PŁACĘ JA)

Kiedy usłyszysz to połączenie wyrazów od siedzącego obok Ciebie w restauracji, masz wielkie szczęście! Oznacza to, że Twój przyjaciel chętnie by za Ciebie zapłacił.